NATURALNY CHŁODNIK Z BOTWINKI ZE SKWARKAMI Z TOFU
NATURALNY CHŁODNIK Z BOTWINKI ZE SKWARKAMI Z TOFU

Czołem Drodzy!

Moc botwinki zawitała na naszych talarzach, a zarazem na łamach blogu Eko Skrzyneczki. Zanim jednak przedstawimy Wam szczegóły przygotowania tej pysznej i zdrowej zupy, dowiedzmy się więcej na temat jej głównego składniku, czyli botwiny. Czym jest i jak wpływa na nasz organizm?

Botiwna to nic innego jak młode liście i łodygi buraków ćwikłowych, które to są bogate w witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Botwina jest cenny źródłem żelaza, magnezu i potasu, jak również fosforu oraz sodu. Ponadto, roślina ta pobudza apetyt oraz ma działa kojąco na nerwy. W dodatku, jest ona łatwostrawna i odświeżająca. Zupa albo sałatka z botwiny znakomicie odkwasza i odtruwa organizm.

Pierwszy miesiąc wakacji dobiega powoli końca, ale z pewnością nie jest to powód do zmartwień! Wystarczy spojrzeć na bogactwo warzyw i owoców, które tylko czekają na zbiory w naszych ogrodach. My wykorzystaliśmy ten czas, aby przygotować klasyczny, naturalny i pyszny CHŁODNIK ze świeżej botwinki na bazie maślanki i jogurtu. A do tego, ziemniaczki ze skwarkami z TOFU ;-) Ale jak to wszystko przygotować? Nic prostszego!

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie chłodnika, zaczynamy od umycia oraz drobnego posiekania botwinki. Następnie, dodajemy do niej odrobinę cukru, soli, cytryny oraz wody. Całość dusimy w garnku na małym ogniu, aż botwinka zmięknie. W międzyczasie, musimy pokroić dwa świeże ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich szczyptę soli oraz cukru, po czym odstawiamy je na kilka minut. Po ostudzeniu botwinki, dodajemy do niej przygotowane wcześniej ogórki, jeden duży jogurt naturalny, jedną śmietanę 12% oraz litr maślanki. Na koniec, zwieńczamy całość świeżym szczypiorkiem, koperkiem oraz doprawiamy według uznania. Tak przygotowaną zupę odstawiamy do schłodzenia. Voila!

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki świeże
  • 1 jogurt naturalny (400 ml)
  • 1 śmietana 12% (400 ml)
  • 1 maślanka naturalna (1 l)
  • Sól
  • Cukier
  • Sok z cytryny
  • Szczypiorek oraz koperek

Chłodnik jest już w lodówce, więc zabieramy się za gotowanie ziemniaków oraz przygotowujemy skwarki z tofu. Na początku, kroimy tofu w kostkę, następnie przesypujemy ją do miseczki, do której wlewamy sos sojowy. Całość doprawiamy papryką czerwoną wędzoną. Tak zamarynowane tofu odstawiamy na bok i bierzemy się za pokrojenie cebuli, którą następnie podsmażamy na dowolnym tłuszczu. Na patelnię dodajemy przygotowane tofu i smażymy, aż nabierze ładnego brązowawego koloru. W ten właśnie sposób, uzyskujemy naturalne, ekologiczne, zdrowe i pyszne skwarki nie tylko dla wegetarian. Pycha!

Składniki:

 

Świeża botwina

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl