Producenci
Płatki owsiane - rodzaje, wartości odżywcze i sposób przygotowania
Płatki owsiane - rodzaje, wartości odżywcze i sposób przygotowania

Co to są płatki owsiane
Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa zwyczajnego, po obłuszczeniu ziarno owsa poddawane jest procesowi zgniecenia w celu uzyskania efektu płatka.

Płatki owsiane wartości odżywcze.
Płatki Owsiane ze względu na dużą zawartość białka, aminokwasów i błonnika są od wieków bardzo cenionym produktem spożywczym. Płatki owsiane są nieocenionym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, żelaza, magnezu, cynku, potasu, wapnia a także kwasu foliowego i co ważne, wielonasycone kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), których nie wytwarza organizm człowiek.


Wartość energetyczna w 100g produktu:
373 kcal / 1561 kJ  w tym:

białko: 13,2 g
węglowodany: 66,5 g  w tym cukry: 0,9 g
tłuszcze: 6,5 g w tym tłuszcze nasycone: 1,1 g
błonnik: 10,2 g

Indeks glikemiczny (IG) surowych płatków = 40
Indeks glikemiczny (IG) płatków błyskawicznych = 45
Indeks glikemiczny (IG) płatków gotowanych wzrasta i wynosi około 60.

Kto powinien jeść płatki ?
Płatki owsiane powinny pojawić się w diecie osób chorych lub zagrożonych miażdżycą ponieważ dzięki zawartym w nich nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiegają powstawaniu zakrzepów i złogów cholesterolowych. Dodatkowo kwasy nienasycone poprawiają nawilżenie skóry i łagodzą alergiczne podrażnienia naskórka.

Płatki owsiane dzięki swojemu działaniu moczopędnemu polecane są również przy leczeniu kamicy nerkowej.
Płatki owsiane polecane są osobom chorym na cukrzycę gdyż wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi a zawarty w nich błonnik zapobiega szybkiemu wzrostowi glukozy po posiłku.
Warto również wprowadzić płatki do diety odchudzającej, po zjedzeniu płatków przez dłuższy czas mamy odczucie sytości a dodatkowo poprawiają one proces trawienia.

Jakie płatki owsiane wybrać ?
Płatki owsiane ze względu na sposób obróbki ziaren dzielimy na:

 - płatki owsiane zwykłe powstają one przez zgniecenie całego obłuszczonego ziarna owsa
 - płatki owsiane górskie powstają z ziarna ciętego lub łamanego
 - płatki owsiane błyskawiczne powstają z ziarna ciętego dodatkowo poddawanego obróbce          termicznej.
Niezależnie od wybranego rodzaju płatków nie zmienia się ich wartość energetyczna i odżywcza ale zmianie ulega indeks glikemiczny, który w przypadku płatków błyskawicznych wynosi już 60.
W zależności od rodzaju płatków zmienia się również metoda ich przygotowania.

płatki górskie 300g

Płatki owsiane jak przygotować ?
płatki owsiane zwykłe warto przed spożyciem krótko namoczyć i podgotować około 5 minut (ze względu na występujący w nich kwas fitynowy)

Płatki owsiane górskie ze względu na to, że są drobniejsze nie wymagają namoczenie a wystarczy je jedynie podgotować około 5 minut. Natomiast w przypadku płatków błyskawicznych, ze względu na ich wcześniejszą obróbkę termiczną, można pominąć zarówno namoczenie jak i gotowanie i po prostu zalać je mlekiem, jogurtem lub wodą bezpośrednio przed spożyciem.
Oczywiście nasze płatki przed spożyciem warto wzbogacić o owoce lub orzechy pamiętając o dodaniu ich po paru minutach w przypadku zalewania płatków gorącym mlekiem lub wodą.(utrata witamin)

https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/Platki-Owsiane-Gorskie-Bio-600-G-Bio-Planet/8691
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/Platki-Owsiane-Bio-600-G-Bio-Planet/6572https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/PLATKI-OWSIANE-BEZGLUTENOWE-BIO-600-g-BIO-PLANET/10907
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/Platki-Owsiane-Blyskawiczne-Bio-600-G-Bio-Planet/8690
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/Orzechy-Laskowe-Bio-350-G-Bio-Planet/5357

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl