Producenci
Jak podnieść odporność organizmu - Kiszonki
Jak podnieść odporność organizmu - Kiszonki

Mamy jesień - okres kiedy częściej łapiemy infekcje, szybciej się męczymy, gorzej śpimy. Warto w tym okresie zadbać o podniesienie odporności naszego organizmu. Jak to zrobić? My polecamy wprowadzenie do naszej diety wszelkiego typu kiszonek. Każdy z nas zna smak kiszonej kapusty czy też kiszonych ogórków ale obecnie nie musimy ograniczać się tylko tymi dwoma warzywami. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i większość owoców. 

Co to są kiszonki? Kiszenie to jedna z najstarszych form konserwacji żywności. Polega ono na poddawaniu produktów naturalnemu procesowi fermentacji czyli działaniu bakterii i drożdży, które rozkładają cukry (węglowodany) zawarte w produkcie na kwas mlekowy. Dzięki temu procesowi powstrzymywany jest również rozwój bakterii gnilnych co zwiększa trwałość produktu. 

Czemu kiszonki są zdrowe?
Proces kiszenia wytwarza kwas mlekowy, który jest naturalnym probiotykiem, dobrze wpływającym na równowagę flory bakteryjnej jelit, regulującym procesy trawienia i hamującym rozwój wszelkich niepożądanych patogenów jelitowych. Równowaga ta znacznie podnosi naszą odporność.

Kiszonki to również obfite źródło witamin: C, E i K oraz znacznie lepiej przyswajalnych witamin z grupy B i błonnika. Proces kiszenia (fermentacji) redukuje substancje (np. kwas fitowy) utrudniające przyswajanie składników mineralnych występujące w produktach dlatego kiszonki to świetny sposób na uzupełnienie minerałów dla organizmu.
Dodatkowym plusem jest niższa kaloryczność kiszonych warzyw i owoców w stosunku do ich świeżych odpowiedników.

Jakie kiszonki ? Kiszonki tradycyjnie wpisały się w menu naszych obiadów, surówki na bazie kiszonej kapusty czy też kiszony ogórek od wieków stanowi wartościowy i smaczny dodatek do drugiego dania, ale przecież dostępne są również kiszone buraczki czy też inne kiszone na jesieni warzywa.
No i oczywiście cała gama soków z kiszonych warzyw które są równie zdrowe jak same kiszonki. Każdy z nas próbował  soku z kiszonych ogórków, kiszonej kapusty czy też z kiszonych buraków, ale mamy również do dyspozycji w naszej spiżarni takie smaki jak: sok z kiszonego selera, sok z kiszonego kalafiora czy brokuła, sok z kiszonej marchwi, z kiszonej pietruszki czy też soki powstałe z wymieszania tych smaków. (wielowarzywne)

śliwki kiszone

Kiszonki to nie tylko smaki znane w kuchni europejskiej, możemy spotkać je również w wielu krajach azjatyckich np. w Korei spotkacie Kimchi czyli kiszoną na ostro kapustę pekińską z rzepą i ogórkiem, w Japonii cenione są kiszone śliwki znane pod nazwą Umeboshi lub pikle z kiszonych owoców - odmiana wasabi. Azja to również kiszone plastry kurkumy, kiszony żen-szeń i czosnek. Ciekawe smaki i warte spróbowania.

Pisząc, ze kisi się prawie wszystkie owoce i warzywa wcale nie przesadziliśmy. Procesowi fermentacji można poddać wszystko co zawiera cukier i wodę, tak więc spotkać możemy kiszone cytryny, mandarynki, oliwki, jabłka i gruszki ale również kiszone rzodkiewki, bakłażany, fasolkę szparagową a nawet botwinkę. 
Zachęcamy do wprowadzenia kiszonek do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.  


https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/OGORKI-KISZONE-MALOSOLNE-BIO-820-g-460-g-RUNOLAND/8995
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/KAPUSTA-KISZONA-BIO-450-g-SATYRZ/12921
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/KAPUSTA-KISZONA-BEZGLUTENOWA-BIO-480-g-420-g-FARMA-SWIETOKRZYSKA/10290
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/KIMCHI-TRADYCYJNE-BIO-300-g-ZAKWASOWNIA/12563
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/UMEBOSHI-SLIWKI-JAPONSKIE-BIO-150-g-TERRASANA/9492
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/SOK-WIELOWARZYWNY-KISZONY-BIO-300-ml-BIO-FOOD/8936
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/SOK-Z-BURAKA-KISZONY-BIO-300-ml-BIO-FOOD/8915
https://ekoskrzyneczka.pl/pl/p/SOK-Z-KALAFIORA-KISZONEGO-BIO-300-ml-BIO-FOOD/13704

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl