Pszenne

Makaron z kamutu, płaskurki i samopszy


Współczesna pszenica nie cieszy się zbyt dobrą opinią. To popularne zboże na przestrzeni lat zostało poddane tak wielu modyfikacjom, że obecnie nie może się poszczycić zbyt bogatymi walorami zdrowotnymi. Mało kto wie, że dawniej pszenica była wartościowym i zawierającym mnóstwo składników odżywczych zbożem! Na szczęście do dzisiaj przetrwało wiele cennych odmian pszenicy takich jak kamut, płaskurka czy samopsza, które nie uległy sztucznej modyfikacji i zachowały swoje cenne właściwości!


Makaron z kamutu- bogate źródło białka, witamin oraz minerałów


Charakteryzujący się maślano-orzechowym, delikatnym smakiem kamut znacznie różni się od wysoko przetworzonej pszenicy, która jest dziś powszechnie stosowana w wielu produktach spożywczych. To cenne zboże wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością białka (około 40 % więcej niż w zwykłej pszenicy), a także wysokim poziomem cynku, magnezu, selenu, manganu, witamin z grupy B oraz polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Kamut znakomicie wpływa na pracę mózgu, wzmacnia kości, obniża poziom cholesterolu, a także wspomaga odchudzanie. Ze względu na subtelny smak, znakomicie pasuje do wielu dań i komponuje się z rozmaitymi sosami. Polecamy makaron z kamutu każdemu, kto poszukuje niebanalnych smaków i jednocześnie pragnie zadbać o swoje zdrowie!


Makaron z samopszy


Wśród pradawnych odmian pszenicy, za najstarszą i najczystszą uważana jest samopsza. To wyjątkowe zboże wyróżnia wysoka zawartość luteiny oraz zeaksantyny, które korzystnie wpływają na wzrok. Ponadto samopsza jest bogata w białko, błonnik, żelazo, liczne antyoksydanty, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Mogą sięgnąć po nią także osoby, które borykają się z alergiami i źle reagują na tradycyjną pszenicę- samopsza należy do najmniej alergizujących odmian tego zboża. Makaron z samopszy charakteryzuje się wyrazistym, lekko orzechowym smakiem i świetnie nadaje się do potraw kuchni orientalnej i nie tylko!


Makaron z płaskurki


Płaskurkę można rozpoznać dzięki charakterystycznemu, słodkiemu posmakowi oraz lekko miodowemu, przyjemnemu zapachowi. Odmiana ta w Polsce jest bardzo mało znana, jednakże ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne, warto przyjrzeć jej się bliżej! Płaskurka jest przede wszystkim bogatym źródłem antyoksydantów, beta-karotenu oraz wielu minerałów w tym fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika jest zalecana w diecie odchudzającej i pomaga w gubieniu zbędnych kilogramów. W Polsce produkty wytworzone z tej odmiany pszenicy są dość trudno dostępne- na szczęście, w naszym sklepie można zamówić wartościowy i całkowicie naturalny makaron z płaskurki!


Ekologiczne makarony z certyfikowanych składników


W przeciwieństwie do współczesnej pszenicy, pradawne odmiany mogą pochwalić się wyjątkowymi walorami odżywczymi, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu! Polecamy ekologiczne makarony z płaskurki, samopszy oraz kamutu, które są dostępne w naszym sklepie w konkurencyjnych cenach!

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl