mąka pszenna

Mąka pszenna bio


Powszechnie wykorzystywana w branży spożywczej pszenica przemysłowa ma niewiele wspólnego z wartościową żywnością. Przez dziesiątki lat, zboże to zostało w tak dużym stopniu przetworzone i zmodyfikowane przez człowieka, że jego spożywanie może przynieść więcej szkody, niż pożytku! Aby zadbać o swoje zdrowie, warto wybierać wysokiej jakości mąkę z dobrego, ekologicznego źródła. Mąka pszenna bio jest znacznie bogatsza w wartości odżywcze niż tradycyjna mąka, a proces jej produkcji jest bardziej ekologiczny! Poznaj zdrowe odmiany mąki pszennej, które warto włączyć do swojej diety!


Mąka z pszenicy durum- dobry wybór dla zdrowia


Wartościowy skład pszenicy durum zdecydowanie wyróżnia ją od zwykłej pszenicy. Jest bogata w białko, korzystne kwasy tłuszczowe, minerały, kwas foliowy oraz witaminy, w tym cenne witaminy z grupy B. Durum zawiera również luteinę, która stanowi istotny składnik dla zdrowia oczu. Ze względu na niski indeks glikemiczny, mąka z pszenicy durum pomaga również regulować poziom cukru we krwi. Korzystanie z mąki durum pozwala uzyskać wypieki o dość dużej twardości, dlatego też tą odmianę stosuje się często do produkcji makaronu.


Mąka pszenna razowa- dla odchudzających się i nie tylko


Do wytworzenia mąki razowej stosuje się pełne, nieoczyszczone ziarno pszenicy. Dzięki temu, mąka pszenna razowa wyróżnia się bogatszymi walorami smakowymi oraz wieloma cennymi wartościami których nie znajdziemy w zwykłej, oczyszczonej mące. Przede wszystkim charakteryzuje ją wysoka zawartość błonnika, który jest niezbędnym elementem w każdej diecie odchudzającej, a także liczne minerały w tym fosfor, żelazo oraz cynk. Mąka pszenna razowa potrafi znakomicie zastąpić tradycyjną mąkę- może stanowić bazę dla smacznych, domowych wypieków oraz pozwoli na przygotowanie zdrowszych wersji popularnych potraw takich jaki naleśniki czy pierogi.


Pradawne odmiany pszenicy


Czym różnią się dawne odmiany pszenicy, takie jak płaskurka czy samopsza, od powszechnie spotykanej pszenicy przemysłowej? Różnica wbrew pozorom jest kolosalna- stare odmiany tego zboża uchroniły się przed masowymi modyfikacjami oraz krzyżówkami, co pozwoliło zachować ich oryginalne właściwości odżywcze. Takie zboża jak płaskurka czy samopsza wyróżniają się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin, zostawiając pod tym względem współczesną pszenicę daleko w tyle. W sklepie Eko Skrzyneczka polecamy wysokiej jakości, ekologiczną mąkę z samopszy oraz płaskurki- produkty te pomogą wyeliminować zwykłą mąkę z naszej diety, czego rezultatem będzie lepsze zdrowie, kondycja oraz samopoczucie!


Mąka pszenna bio dla miłośników zdrowej żywności


W naszym sklepie czuwamy nad tym aby dostarczać produkty najwyższej jakości, wytworzone wyłącznie z ekologicznych składników. Starannie wyselekcjonowane artykuły spożywcze z naszej oferty spełnią oczekiwania klientów którym nie jest obojętne to, co spożywają! Polecamy wysokiej jakości, nieprzetworzone mąki ekologiczne a także szeroką gamę naturalnych produktów o bogatych wartościach odżywczych, które stanowią odpowiedni wybór dla całej rodziny!

Filtrowanie produktów
Cena
  • od
    do
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl